Gitaartabs.nl review: Hoe goed zijn de online gitaarlessen?
30 juli 2020 
in Muziek

Gitaartabs.nl review: Hoe goed zijn de online gitaarlessen?

Gitaartabs.nl is een grote website als het gaat over gitaar leren spelen. Tenminste, die indruk wordt gewekt als je op de website terecht komt. Waarschijnlijk ben jij Gitaartabs op het internet tegen gekomen, maar twijfel je nog om aan de slag te gaan met de cursus. Via Google ben je opzoek gegaan naar Gitaartabs.nl reviews, ervaringen en meningen.

Zodoende ben je op deze pagina terecht gekomen. En dat is maar goed ook. Ik heb de website + de eigenaar eens stevig tegen het licht aan gehouden.

In deze Gitaartabs review lees je wat de cursus inhoudt, wie de docenten zijn, of de cursus wel voor jou geschikt is, mijn ervaring met de verkoper en cursus, ervaringen van anderen en nog veel meer. Kortom; een bomvolle review met must-read informatie voordat je besluit om iets van Gitaartabs.nl te kopen.  

Gitaartabs.nl is een website waarop veel gitaartabs staan. Een gitaartab is een muziekschrift van tekens op basis waarvan een liedje op de gitaar gespeeld kan worden. Tabs, in het woord gitaartabs, is de afkorting van tabulatuur. Tabulatuur wordt al sinds de 15e eeuw gebruikt voor het bespelen van instrumenten.

Naast de gitaartabs staan er verschillende cursussen op Gitaartabs.nl. Van basiscursussen gitaar leren spelen tot cursussen voor de meest gevorderde gitaristen. Het zijn online cursussen waarbij je op basis van tabs en akkoorden gitaarnummers kunt naspelen.

Op deze pagina zie je hoe een online gitaarles van Gitaartabs.nl eruit ziet. Je ziet een scherm met daarin linksboven een YouTube video en de rest van het scherm wordt opgevuld met waar op de Gitaartab je bent. Hierdoor kun je precies nadoen wat de docent ook doet.

gitaartabs.nl-voorbeeld

Zoals je in de video kunt zien krijg je eerst uitleg, en vervolgens mag je het geleerde direct in de praktijk brengen. Dit is een effectieve manier om gitaar te leren spelen.

De eigenaar van Gitaartabs.nl is Jan van der Heide. Een speurtocht op het internet levert een berg aan informatie op over Jan. Enkele weetjes over Jan die ik wil delen met je:

  • Hij is geboren in Franeker (Friesland)
  • Woont momenteel in Vleuten (Utrecht)
  • Jan heeft de MBO opleiding ‘Besturtingstechniek’ gevolgd aan het Alpha College te Groningen
  • Daarna heeft hij aan de Hogeschool van Utrecht de HBO opleiding ‘Industriële Automatisering en Commercieel Ingenieur’ gevolgd, waardoor hij zichzelf Ingenieur mag noemen.
  • Jan van der Heide heeft daarna bij enkele bedrijven gewerkt die zich bezig houden met techniek en automatisering. Eentje daarvan is Siemens.
  • Momenteel werkt hij bij Pilz, een aanbieder van complete automatiseringsoplossingen met de kerncompetentie veiligheid.

Best indrukwekkend wat Jan allemaal doet. “Maar wat heeft dat te maken met gitaar spelen?” Hoor ik je denken. Goede vraag. En om eerlijk te zijn, helemaal niets.

gitaartabs-eigenaar-review

Jan van der Heide - eigenaar Gitaartabs.nl

Ik heb deze informatie voor je verzamelt om een goed beeld te geven wie Jan van der Heide, de man achter Gitaartabs.nl, is. Zijn opleidingen hebben niets te maken met gitaar spelen. En net zo min doet zijn werk dat.

Wat doet Jan dan met een website als Gitaartabs.nl? Op de over ons pagina lezen we Jan zijn verhaal over gitaar spelen. In 1992 is hij als een-pitter begonnen met Gitaartabs vanuit zijn hobby voor gitaar spelen schrijft hij. Hij heeft veel lesboeken uit zijn tijd, 1980, herschreven en gedigitaliseerd op Gitaartabs.nl.

Online gitaardocenten

Jan heeft een tijdje als een-pitter de Gitaartabs herschreven en gedigitaliseerd. Naarmate de website populairder werd zijn er andere gitaristen aangesloten om Jan te helpen. Hierdoor heeft de website een snelle groei kunnen ondergaan.

Met een team van gitaardocenten worden er nu regelmatig nieuwe gitaartabs op de website geplaatst en cursussen ontwikkeld of aangepast.

Deze docenten hebben een opleiding in de muziekwereld gevolgd, zoals aan het HKU Utrechts Conservatorium of Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, of ze hebben veel ervaring met gitaarles geven via eerdere opdrachtgevers.

De docenten die momenteel lesgeven via Gitaartabs.nl zijn, natuurlijk elk met zijn eigen stijl:

  • Jesse Buitenhuis: Jazz gitarist
  • Xander van Dijck: Rock gitarist
  • Sjoerd Krul: Pop en rock gitarist
  • Ruben Hoeke: Rock en blues gitarist
  • Ronald Maas: Bas gitarist
  • John Verstegen: Pop gitarist
  • Syste Bakker: Rock en pop gitarist

Op de over ons pagina van Gitaartabs lees je meer over deze gitaardocenten.

Eerder in deze Jan van der Heide review gaf ik aan dat hij vanaf 1992 bezig is met Gitaartabs.nl. Dat betekent dat de eigenaar van Gitaartabs 28 jaar bezig is met zijn website. Tenminste, dat is wat hij schrijft op de over ons pagina van zijn website.

Ik vond dit wel erg lang, en heb daar eens uitgebreid onderzoek naar gedaan. Via de website Sidn.nl is het mogelijk om te achterhalen wanneer een website online is gekomen. Als ik dat op Sidn kijk voor Gitaartabs.nl zie ik dat de website geregistreerd is op 2001-11-08 (8 november 2001). Dat scheelt 9 jaar met wat Jan beweert.

De inschrijving van Gitaartabs.nl bij de Kamer van Koophandel (KvK) laat zien dat het bedrijf officieel pas ingeschreven is op 20-01-2009. Dat is 17 jaar later dan dat Jan beweert.

gitaartabs-betrouwbaar

Nu kan je denken: “Jan van der Heide is een oplichter”, of “De Gitaartabs eigenaar is niet te vertrouwen”. Toch moet ik hier een nuancering in aanbrengen. De reden dat Gitaartabs.nl 9 jaar later geregistreerd is dan dat Jan beweert, kan komen doordat hij eerst zijn gitaartabs aan het digitaliseren was en op de computer aan het zetten. Dat is een tijdrovend proces, zeker als je beseft dat hij dat alleen doet én een drukke baan heeft als ingenieur.

Later toen de het proces van digitaliseren klaar was heeft hij naar mijn idee zijn website opgericht. Dat de inschrijving bij de Kamer van Koophandel pas zo laat is gekomen is niet gek. Voor Jan is het een uit de hand gelopen hobby, die vanaf 2008/ 2009 serieuze vormen ging aannemen. Het is dan onvermijdelijk om jezelf niet in te schrijven.

Mijn ervaring met Jan van der Heide

Zoals je in de review over de Gitaartabs eigenaar hierboven hebt kunnen lezen is er niets geks aan de hand met wat Jan beweerd op zijn website. Het is alleen niet erg handig omschreven, en het kost enig onderzoekswerk om het hele verhaal te achterhalen.

Maar laat ik je vertellen over mijn ervaring met Jan van der Heide om je een goed beeld te geven van hoe goed hij is. Ik volg hem en zijn website al een tijdje. Ook heb ik zijn cursussen gevolgd. Wat me opvalt is dat Jan een eerlijk persoon is, veel passie heeft voor gitaar spelen en erg enthousiast is om anderen het te leren.

Met die drive en instelling snap ik dat je al 28 jaar bezig kunt zijn met een ‘hobbyproject’ zoals Gitaartabs.nl. Jan is daarom de drijvende kracht achter Gitaartabs.nl en hij heeft het naar een geweldige omvang weten te brengen. Dat is hem gelukt door de persoon die Jan is.

Kortom: Ik ben goed te spreken over Jan van der Heide. Hij is eerlijk, heeft passie voor gitaar spelen en brengt zijn gitaarpassie met veel enthousiasme over op anderen.

De betrokkenheid en het aantal volgers dat een bedrijf heeft op social media zegt vaak veel over hoe goed het bedrijf het doet. Tenminste, als het gaat om een bedrijf wat direct aan consumenten, zoals jij en ik, verkoopt. Gitaartabs.nl is zo’n bedrijf.

Ik heb daarom social media afgestruind naar Gitaartabs en Jan van der Heide profielen. Hieronder deel ik mijn bevindingen hiervan.

Facebook

Gitaartabs heeft 1.655 likes en slechts één recensie op haar Facebookbedrijfspagina. Dat is niet bijster veel. Zeker niet als je ziet dat er regelmatig nieuwe berichten verschijnen op de Facebookpagina van het bedrijf.

Jan van der Heide is zelf te zien op de Facebookbedrijfspagina in video’s en op foto’s. Een reden waarom de bedrijfspagina van Gitaartabs relatief weinig likes heeft, kan ermee te maken hebben dat Jan van der Heide op zijn persoonlijke Facebookpagina erg actief is.

Op zijn persoonlijke pagina post Jan regelmatig updates over Gitaartabs.nl en heeft hij meer dan 2.100 vrienden. Dat zijn er meer dan een gemiddeld persoon heeft, dus ik verwacht dat hier veel studenten van hem tussen zitten. Een van zijn vrienden is René Knops, die we kennen van Pianoles van Rene.

YouTube

Op YouTube heeft Gitaartabs.nl 253 abonnees en 180.415 weergaven. Dat is bizar weinig als je bedenkt dat het kanaal op 19 november 2007 opgericht is.

Een grote reden waarom dat is, is omdat Jan niet actief is op het kanaal. Er worden amper nieuwe video’s op geplaatst. De laatste video is alweer ruim 6 maanden oud, dat is onderstaande video.


Deze video geeft overigens goed aan hoe een Gitaartab bij Gitaartabs.nl werkt.

Instagram

Jan en zijn website staan niet stil. Ook met de trend van Instagram wil de 44 jarige gitaarleraar en ingenieur meedoen. Hij heeft in november 2019 een Instagram account aangemaakt voor Gitaartabs.

Op dit moment heeft de pagina 156 volgers. Dat is natuurlijk nog niet veel, maar te verklaren omdat de pagina nog geen jaar bestaat.

LinkedIn

Jan heeft een zeer uitgebreid LinkedIn profiel, zoals eerder in deze Gitaartabs.nl review besproken is. Op zijn profiel is vooral te lezen wat hij momenteel voor werk doet bij Pilz, en wat hij in het verleden aan technische werkgever gehad heeft.

Twitter

Op Twitter heeft Gitaartabs ook een profiel. Al vanaf juli 2009. Het profiel heeft slechts 188 volgers. Een van de redenen daarvoor is omdat Jan niet erg actief is met het account. Soms post hij met vlagen enkele weken op rij interessante informatie, en andere weken weer helemaal niets.

Zoals je hierboven hebt gezien doet Gitaartabs het nog niet zo geweldig op social media. Tenminste, het aantal volgers is niet echt bijzonder te noemen. Vooral niet als Jan beweert dat 80.000 mensen zijn cursus gevolgd hebben.

De vraag die dan al snel ontstaat is; “Is Gitaartabs.nl betrouwbaar?”. En dat is een terechte vraag als je het mij vraagt. Ik ben daarom op onderzoek uit gegaan. Hieronder lees je mijn bevindingen:

  • KvK gegevens gecheckt: Zoals eerder in deze Gitaartabs review is het bedrijf pas sinds januari 2009 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder KvK nummer 30252428. Hier is niets geks te vinden en het lijkt allemaal in orde.
  • Jan heeft een degelijk team: De docenten van de Gitaartabs.nl cursussen zijn ervaren en hebben muzikale opleidingen gevolgd. Ze weten dus wat ze doen. Jan heeft een degelijk team gebouwd binnen zijn bedrijf.
  • De cursus aangeschaft: Zelf heb ik de cursus van Gitaartabs.nl aangeschaft. Ik kreeg netjes wat er beloofd wordt op de verkooppagina, en ik ben er goed over te spreken.
  • Ervaringen van anderen: Op het internet heb ik ervaringen van anderen opgezocht. Ik ben er niet bijster veel tegengekomen, maar de ervaringen die ik lees zijn positief (hierover later meer).
  • Thuiswinkel waarborg: Gitaartabs.nl beschikt over het onafhankelijk keurmerk ‘Thuiswinkel Waarborg’. Dit is een enorm pluspunt en maakt de betrouwbaarheid aanzienlijk hoger. Zie het Thuiswinkel Waarborg certificaat hier.

Reden genoeg om aan te nemen dat Gitaartabs.nl betrouwbaar is.

Persoonlijk vind ik de website van Gitaartabs.nl niet super overzichtelijk ingedeeld. Ik heb daarom eerst goed moeten zoeken op de website wat het bedrijf precies te bieden heeft. Om dat voor jou makkelijker te maken, zet ik het hieronder uiteen.

Gitaartabs werkt met abonnementen. Je betaalt een maandelijks abonnement en met dat abonnement kan je gebruik maken van alle lessen, tabs, video’s en ander lesmateriaal wat je in de cursus kunt vinden. Er zijn 3 verschillende abonnement, namelijk:

  • ProTabs: Dit zijn professionele tabs voor gitaar. Deze tabs lopen mee met een muziekvideo. Bij de gitaarlessen maak je ook gebruik van eenzelfde manier om liedjes te leren, alleen bij ProTabs heb je de moeilijkere, maar ook leukere liedjes om te spelen. Zoals actuele Top 40 liedjes. Lees er meer over hier>>
  • Gitaarles: De gitaarlessen zijn mega uitgebreid om binnen korte tijd gitaar spelen te leren of te verbeteren. Aan de hand van video’s waarin de docenten stap-voor-stap voordoen wat jij moet doen, ga je van A tot Z gitaar leren spelen. Tevens krijg je ook toegang tot enkele makkelijke tabs om te spelen. Lees er meer over hier>>
  • Alles-in-een: Dit abonenment is een bundeling van zowel de gitaarles als de ProTabs. Het is een compleet pakket. Bij dit pakket krijg je nog enkele extra opties, zoals de mogelijkheid om de liedjes te printen.

Is het al iets duidelijker voor je wat Gitaartabs.nl te bieden heeft voor je?

Voor wie is Gitaartabs.nl geschikt?

Omdat er 3 verschillende abonnementen zijn heeft het bedrijf ook verschillende doelgroepen voor wie de cursussen geschikt zijn. Op de website lees je het volgende:

  • ProTabs: Perfect voor gevorderden gitaristen die nieuwe nummers willen leren spelen.
  • Gitaarles: Ideaal voor beginnende spelers die gitaar willen leren spelen en technieken leren.
  • Alles-in-een: Onbeperkt nummers leren en gitaarles volgen? Dan is dit abonnement voor jou!

Daarnaast ben ik er zelf van overtuigd dat ook degene die al eens gitaar gespeeld hebben, maar de techniek niet 100% onder de knie hebben veel hebben aan de gitaarlessen. Natuurlijk kunnen ze de eerste paar lessen dan overslaan die de echte basis van het gitaar spelen uitleggen. Maar de latere video’s over de techniek van de gitaar zijn ook voor hen super leerzaam.

Het voordeel van het abonnementsmodel bij Gitaartabs is dat je laagdrempelig kunt instappen. Je betaalt per maand, zonder dat je vooraf een groter bedrag moet betalen. Bij Gitaarles van Koen Snoek is dat bijvoorbeeld wel.

Deze makkelijke instap is voor veel mensen prettig. Je kunt hierdoor ook kijken of het online gitaar leren spelen iets voor je is. Als dat niet het geval is, kan je binnen 1 maand stoppen en ben je slechts 1 maandbetaling kwijt.

Natuurlijk is deze Gitaartabs.nl review niet compleet zonder mijn mening en ervaring met de cursussen te delen. Ik heb het Alles-in-een abonnement afgesloten en ben ermee aan de slag gegaan. Hieronder deel ik mijn bevindingen.

De techniek waarmee de lessen gegeven worden waarbij een YouTube video langs de tabulatuur te zien is werkt perfect. Dit is een onderscheidend vermogen van Gitaartabs.nl, aangezien anderen dit niet hebben. Hierdoor is het makkelijk te volgen wat de gitaardocent vertelt en wat er dan op de tabulatuur (tab) te lezen valt. Hierdoor leer je in mijn ogen sneller.

Over de docenten in de training ben ik goed te spreken. Deze zijn stuk voor stuk erg ervaren, praten duidelijk en leggen stapsgewijs de gitaarlessen uit. Tevens heeft Jan van der Heide goed nagedacht over de opbouw van de gitaarles cursus. Door deze 2 factoren is het makkelijk en leuk om de lessen te volgen.

Een minpuntje aan gitaartabs vind ik dat ze geen online afgeschermde community hebben. Ze hebben er wel eentje op Facebook, maar daar kan iedereen op en die heeft net iets meer dan 200 leden. Persoonlijk vind ik het super waardevol om in een community te zitten met gelijkgestemde die hun ervaring, resultaten en problemen delen.

Zoals je in mijn Gitaartabs.nl recensie kunt lezen ben ik goed te spreken. Maar zijn anderen dat ook? Op het internet heb ik gezocht naar Gitaarles.nl ervaringen, reviews en recensies. Hieronder is wat ik tegen kwam.

Op Google reviews krijgt Gitaartabs.nl 5 van de 5 sterren. Dat is goed zou je zeggen. Ja, maar dat is wel op basis van 2 reviews, waarvan eentje van Gitaartabs zelf.

google-reviews-gitaartabs

Via Facebook recensies krijgt Gitaartabs 5 van de 5 sterren. Maar wederom, helaas maar 1 recensie.

gitaartabs-recensie

Verder zijn er op het internet bar weinig ervaringen van anderen te vinden. En dat vind ik raar, want op zijn website claimt Jan van der Heide 80.000 leden te hebben.

De prijs van Gitaartabs.nl hangt af van het abonnement dat je kiest. Er zijn 3 abonnementen met de volgende prijzen:

  • ProTabs: € 5,95 per maand
  • Gitaarles: € 9,95 per maand
  • Alles-in-een: € 15,95 per maand

Deze prijzen zijn geen instapprijzen of iets dergelijks. De prijzen zoals je ze hierboven ziet blijf je betalen zolang je lid blijft van Gitaartabs.nl.

Persoonlijk vind ik het abonnementsmodel wel een goed model. De ontwikkelaar moet dan continue waardevolle informatie en tips toe blijven voegen, anders zeggen zijn leden hun abonnement op. Bij een eenmalige verkoop is dat natuurlijk anders.

Zoals je in deze Gitaartabs.nl review hebt kunnen lezen ben ik goed te spreken over Jan van der Heide en zijn gitaarcursussen. Jan heeft een geweldig goed team gebouwd van ervaren gitaardocenten die haarfijn uitleggen wat je moet doen.

De techniek die Gitaartabs gebruikt is uniek en werkt zeer goed. Het enige wat ik mis bij Gitaartabs is een actieve en besloten community met gelijkgestemde mensen.

Daarnaast heb ik mijn vraagtekens of de 80.000 leden wel kloppen. Op social media is het aantal volgers laag en op het internet zijn weinig recensies en reviews van anderen te vinden. Ondanks dat is de inhoud van de cursussen super goed, dat die 80.000 leden er niet toe doen.

Het maandelijks betalen bevalt mij wel. Hierdoor weet ik dat de ontwikkelaar de cursus continue blijft verbeteren en aanvullen. En de maandelijkse bedragen zijn zeer schappelijk. Wil je liever alles vooraf betalen? Dan raad ik Gitaarles van Koen Snoek van harte aan.

Wil jij aan de slag met Gitaartabs.nl? Klik dan op de link hieronder en start direct.

Ga DIRECT aan de slag

Over de schrijver
Ik help mensen met het kopen van de juiste producten op het internet. Op Review Huis.nl laat ik je zien welke producten je geld waard zijn én welke producten niet. In mijn reviews ben ik eerlijk over de kwaliteit van een product.
Jan
Door

Jan

op 05 May 2021

Super leuke review en goed onderzoek gedaan naar Gitaartabs 😁 wellicht interessant om de nieuwe site nog eens te bekijken daar vind je ook de missende 9 jaar, want inderdaad het URL Gitaartabs kwam vele malen later dan dat ik begonnen was met de site 🎸 https://www.gitaartabs.nl/over-gitaartabs

Willem
Door

Willem

op 08 May 2021

Bedankt voor je leuke reactie Jan!

Reactie plaatsen