Jan Modaal’s Money Game review
17 februari 2021 

Jan Modaal’s Money Game review

Geldzaken, persoonlijke financiën en doelstellingen voor je geld zijn onderwerpen waar we het praktisch nooit over hebben. Er rust een soort taboe op om over te praten met anderen. Sandra Boon wil daar met haar Jan Modaal’s Money Game verandering in brengen. Lees er meer over in deze Jan Modaal's Money Game review.

Op scholen wordt het onderwerp ‘persoonlijke financiën’ niet onderwezen. Tel daarbij op dat we er niet tot nauwelijks over praten met anderen. Hoe moet je dan leren om je persoonlijke financiën op de rit te krijgen om afscheid te nemen van je geldzorgen?

Vaak wordt er gedacht aan saaie spreadsheets met een boel getallen, ellelange theoretische boeken of alle koopjes jagen in supermarkten als het gaat over het op orde brengen van je persoonlijke financiën.

Maar dat hoeft helemaal niet. “De leukste manier om jouw financiële doelen te realiseren” noemt Sandra om haar spel Jan Modaal’s Money Game. Die uitspraak trok mijn aandacht. Over dat spel wil ik wel eens meer weten.

Ik bestelde daarom Sandra’s spel en ben ermee aan de slag gegaan. In deze Money Game review deel ik mijn ervaring, mening en resultaten met het boek en spel van Sandra Boon.

Jan Modaal’s Money Game in vogelvlucht

Jan Modaal’s Money Game is een boek en spel over persoonlijke financiën in één. Het boek is geen traditioneel boek met veel tekst, weinig tot geen afbeeldingen en eindeloze opsommingen.

Nee het boek is juist heel visueel. Je vindt veel afbeeldingen, overzichten en andere visuele zaken die tot de verbeelding spreken. Veel cijfertjes en eindeloze opsommingen ga je niet aantreffen in dit boek.

De rode draad door het boek is het Money Game spel. Direct aan het begin start het boek met de speluitleg en alle stappen van het spel worden overzichtelijk weergeven. Hieronder zie je de route van het spel.

routekaart boek money game

De routekaart met de stappen

Met deze spelopzet en alle stappen die je moet doorlopen gedurende het lezen van het boek maakt Sandra Boon het onderwerp persoonlijke financiën leuk en motiverend. Later in deze Money Game review lees je meer over mijn persoonlijke ervaringen.

Wie is de bedenker en schrijver?

Zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen gokken is Sandra Boon de bedenker en schrijver van het Money Game boek en spel.

Sandra heeft vanaf januari 2008 een eigen bedrijf in webdesign, valt te lezen op haar LinkedIn profiel. De inmiddels 29-jarige onderneemster is per december 2020 gestopt met webdesign. Dat is het moment waarop haar boek en spel ‘Jan Modaal’s Money Game’ uitgebracht is.

Momenteel heeft de 29-jarige Sandra uit Hoogeveen haar volledige focus op haar website, www.ikbenjanmodaal.nl, en haar bijbehorende boek en spel liggen.

sandra boon ikbenjanmodaal

Sandra Boon

Ikbenjanmodaal.nl

Zoals ik hierboven al aangaf heeft Sandra een eigen website, ikbenjanmodaal.nl. Vanuit deze website is ook het boek en Money Game spel voortgekomen.

Haar website is Sandra in februari 2020 gestart. Inmiddels, februari 2021, heeft ze meer dan 130 blogs geschreven over allerlei onderwerpen die te maken hebben met persoonlijke financien. Denk aan investeren, hypotheken, geld budgetteren en inkomsten.

Lees eens door verschillende blogartikelen heen. Je krijgt dan een idee van de manier waarop Sandra schrijft en haar denkwijze over persoonlijke financiën. Deze manier vind je namelijk ook terug in haar boek en spel.

Voor wie is het boek geschikt?

Eerder in deze Jan Modaal’s Money Game review zei ik dat het boek en spel visueel opgezet zijn. In het boek vind je niet ellelange opsommingen of veel cijfertjes.

Het boek en spel zijn voor mensen die hun persoonlijke financiën willen verbeteren. En afscheid willen nemen van geldzorgen. Maar dat niet op de traditionele manier willen doen van:

Nee, de Money Game van Sandra Boon is geschikt voor mensen die op een vernieuwde en leuke manier meer grip op hun financiën willen krijgen. Dus geen ellelange teksten willen lezen over geldzaken. Juist korte theoretische kennis afgewisseld met een praktische invulling.

En ook niet jezelf kapot budgetteren. De methode leert je juist geld besparen op gebieden die je niet interessant vindt, en geeft ruimte voor de dingen die je juist wel belangrijk vindt.

Bijvoorbeeld in mijn geval vind ik autoverzekeringen niet interessant, en bespaar ik daar maar al te graag op. Van de andere kant wil ik niet besparen op boeken en cursussen voor persoonlijke ontwikkeling, omdat ik dat leuk en belangrijk vind. Met de verfrissende methode van Ikbenjanmodaal kan jij dit voor jezelf bepalen en hoef je jezelf niet kapot te budgetteren.

Het boek en spel kan je doorlopen op je eigen tempo. Al met slechts 5 minuten per maand kan je jouw persoonlijke financiën verbeteren.

Spreekt jou dat aan? Dan is Jan Modaal’s Money Game geschikt voor jou.

Inhoud de Money Game van Sandra Boon

Eerder in deze Money Game review gaf ik aan dat het een boek en spel is over persoonlijke financiën. Maar wat krijg je precies als je besluit het boek en spel te kopen? Laat ik dat eens voor je op een rijtje zetten.

Dit is wat je krijgt:

 • Het 136 pagina’s tellende boek: In de tekst van het boek zit het spel van de Money Game verwerkt. Op haar website zegt Sandra dat het 1 tot 3 werkdagen duurt voordat het boek in huis is. Ik had het de volgende werkdag nadat ik mijn bestelling had gedaan.
 • Voortgangskaart: In het boek zijn de stappen van het spel visueel weergegeven op de routekaart. Dit is de afbeelding die in de eerste alinea van deze recensie staat. Echter krijg je bij het boek ook een losse voortgangskaart met dezelfde routekaart. Op die voortgangskaart kan je afvinken welke stappen je al doorlopen hebt.
 • Digitale onderdelen: Direct na aanschaf van Money Game ontvang je een e-mail met daarin de link om de eerste hoofdstukken van het boek te downloaden. Hierdoor kan je direct aan de slag.
 • Inlogcode voor digitale omgeving: in heb boek vind je een inlogcode voor de Ikbenjanmodaal digitale omgeving (https://ikbenjanmodaal.nl/gamedownloads/). Op die pagina kan je video’s bekijken, handige documenten downloaden zoals overzichten voor jaarlijkse uitgaven bij te houden en in de digitale omgeving vind je de boeken die Sandra aanraadt in haar boek.
inhoud ikbenjanmodaal boek

Kortom, een zeer compleet pakket om een kickstart te maken met je persoonlijke financiën. Met het Money Game pakket verdwijnen je geldzorgen als sneeuw voor de zon. Tenminste, als je zelf fanatiek aan de slag gaat met de tools.

Mijn ervaring met de Money Game

Deze Jan Modaal’s Money Game review zou niet compleet zijn zonder mijn eigen mening, ervaring en resultaten met het boek en spel van Sandra Boon te delen. Ik heb het spel daarom besteld via de officiële website en ben ermee aan de slag gegaan.

Direct nadat ik het boek besteld had, ben ik aan de slag gegaan met de digitale content die Sandra mij toestuurde. Ik vond het fijn dat ik die direct per mail toegezonden kreeg, want ik stond te springen om aan de slag te gaan.

Deze eerste digitale hoofdstukken van het de Money Game maakte mij enthousiast en boeide mij ook echt. Ik wilde graag meer weten over hoe ik mijn persoonlijke financiën kon verbeteren.

Gelukkig kwam het fysieke boek en spel snel op de deurmat gevallen.

Mijn eerste indruk

Het Money Game boek en spel lag één werkdag nadat ik het besteld had op de deurmat. Als een brievenbuspakket zat het verpakt in een bruine envelop met bubbeltjesplastic aan de binnenzijde. Hierdoor is het boek zonder vouwen, krassen of andere beschadigingen binnengekomen.

ontvangst boek sandra boon money game

Het Money Game boek en de verpakking

Direct na het uitpakken heb ik een keer door het boek gebladerd. Dit is wat mijn eerste indruk is van Jan Modaal’s Money Game:

 • Mooie vormgeving: Het boek heeft een mooie kleurstelling en de lay-out is consistent door het hele boek heen. De tekst oogt rustig en is geschreven in korte alinea’s waardoor het behapbaar blijft.
 • Visueel: Zoals Sandra zelf al aangeeft heeft ze een hekel aan ellelange opsommingen en uitgebreide spreadsheets maken en bijhouden. Dat is terug te zien in haar boek. Daar zit een prettig afwisseling tussen tekst en visuals, zoals afbeeldingen en tabellen.
 • Niet dik: Wat direct opviel toen ik het boek in mijn hand had, was dat het erg dun was. 136 pagina’s is ook niet bijster veel te noemen voor een boek.
 • Praktische opdrachten: In het boek staan in andere kleur korte praktische opdrachten aangegeven. Toen ik er enkele las zagen deze er praktisch en goed uitvoerbaar uit.
 • Bronvermeldingen: Aan het einde van het boek vind je 3 pagina’s met verwijzingen naar websites, boeken en artikelen waar Sandra belangrijke informatie vandaan heeft. Dit gaf me de geruststelling dat de informatie in het boek niet alleen gebaseerd is op persoonlijke ervaring, maar ook wetenschappelijke onderzoeken.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat ik niet meer kon wachten om Jan Modaal’s Money Game volledig door te spitten. En dat deed ik ook direct.

Aan de slag met De Money Game

Na het doorbladeren van het boek ben ik begonnen met lezen. Ik ga je hieronder enkele stappen vertellen die in het boek beschreven staan en die ik gevolgd heb. Daarbij wil ik vermelden dat ik niet alle stappen van de Money Game ga benoemen in deze review.

Enerzijds is dat niet eerlijk tegenover Sandra die veel werk gestoken heeft in het boek. Anderzijds krijg jij daarmee onvoldoende theoretische achtergrond bij de keuze, omdat je direct de praktijk inspringt. De formule van Ikbenjanmodaal Money Game is juist zo sterk omdat het boek de theorie combineert met de praktijk.

Voor stap 5 ‘Categoriseren van de administratie’ heb ik mappen op mijn computer aangemaakt. In die mappen heb ik de documenten gestopt die ik bij de stappen 3 en 4 verzameld en uitgezocht heb. Je kan dit natuurlijk ook offline doen in mappen met tabbladen en insteekhoezen.

mijn ervaring met jan modaal money game

In stap 16 heb ik op een makkelijke manier een budget gemaakt voor mijn variabele kosten. En zoals ik eerder in deze Money Game review benoemde is het boek niet bedoeld om alle leuke dingen in te perken. Dat is in deze stap 16 ook de duidelijk boodschap van Sandra. Bespaar op de zaken die je niet interessant vindt, zodat je ruimte hebt voor de leuke variabele uitgaven.

En zo heb ik alle stappen van Jan Modaal’s Money Game doorlopen. Mijn ervaring met het boek kan ik beknopt samenvatten met:

 • Verfrissend: de manier van Sandra om persoonlijke financiën te verbeteren is verfrissend en op den duurt vond ik het zelfs leuk worden om te volgen.
 • Eigen tempo: wat ik erg prettig vind van het boek en spel is dat ik het op mijn eigen tempo kon doorlopen. Afhankelijk van hoeveel zin ik had heb ik gewerkt om de stappen te doorlopen.
 • Logisch en simpel: de combinatie van korte theorie gekoppeld met praktische opdrachten zorgt ervoor dat het logisch is als je het leest en simpel als je het aan het uitvoeren bent. Bijvoorbeeld het op een rijtje zetten van al je abonnementen en extra geld vrijmaken door degene die je niet meer gebruikt stop te zetten.
 • Natuurlijk: de stappen die je doet voelen niet als beperkingen op je levensstijl. Sandra zegt je niet dat je 5 verschillende supermarkten langs moet gaan om kortingen te scoren. Of dat je alle leuke dingen uit je leven moet bannen. Ze geeft je concrete handvatten om je persoonlijke financiën inzichtelijk te maken. Vervolgens ga je met de stappen in het boek je uitgaven voor niet interessante zaken, zoals gas en stroom, verminderen. Je uitgaven voor leuke zaken, zoals uitgaan, blijven intact. Hierdoor voelt de manier van Ikbenjanmodaal heel natuurlijk.

Benieuwd naar mijn resultaten?

De resultaten

De resultaten van De Money Game voor mij zijn enorm. Niet alleen heb ik veel weten te besparen per maand op zaken die ik niet interessant vind. Ook ben ik een stuk wijzer geworden over mijn eigen geldzaken. En het belangrijkste, mijn geldzorgen zijn stukken lager tot bijna verdwenen.

Wat ik allemaal geleerd heb is wat lastiger hard te maken. Mijn besparingen kan ik als harde getallen laten zien. Laat ik daarom eerst Mijn Money Leap overzicht laten zien voordat ik besparingen door had gevoerd:

money game review resultaten

Overzicht voor de besparingen
Mijn vaste kosten zijn hier 1384 euro en mijn variabele 715 euro. Per maand komt dit neer op 2099 euro aan uitgaven.

Na het opstellen van dit overzicht ben ik besparingen gaan doorvoeren. Dit is wat ik gedaan heb:

 • Nieuwe contracten afgesloten voor gas, water en stroom. Iets wat ik al lang niet gedaan had. Er viel hier voor mij dus veel te besparen.
 • Mijn autoverzekering en andere verzekeringen bij één partij ondergebracht.
 • Ziggo gebeld en mijn huistelefoon, die ik nooit gebruikte, opgezegd.
 • Streaming Apple TV, die ik nooit gebruikte, stopgezet.
 • Sportabonnement per jaar gaan betalen in plaats van per maand.

Hierdoor ziet mijn nieuwe Money Leap overzicht er stukken beter uit, zoals je hieronder ziet:

overzicht besparingen met boek sandra boon

Overzicht na de besparingen

Mijn vaste kosten zijn hier 1316 euro en mijn variabele 615 euro. Per maand komt dit neer op 1.931 euro aan uitgaven. Dit is een verbetering van 168 euro per maand. En dat gaat nog meer worden als ik mijn mobiele telefoonabonnement kan oversluiten (over 3 maanden). Plus mijn investeringen gaan stijgen.

En nu verder?

Ik heb het boek inmiddels uit. Ik heb nu alleen nog bezig met de stappen uit het hoofdstuk ‘Be a Champion’. Die stappen staan weliswaar ook in het boek, maar deze stappen zijn niet alleen om te winnen, maar ook nog eens een kampioen te worden.

Stappen die ik hierin aan het nemen ben zijn het opbouwen van extra pensioen, hypotheek vervoegd aflossen en het beleggen en investeren. Als deze stappen zijn vruchten gaan afwerpen houd ik maandelijks nog meer geld over. Dit creëert als het ware een sneeuwbaleffect, waardoor mijn financiële situatie continue beter wordt.

Naast de besparingen ben ik door Jan Modaal’s Money Game ook anders gaan denken over geld. Ik zie het niet langer als taboe en iets waar niet over gepraat kan worden. Geld is een middel tot een doel, bijvoorbeeld leuke dingen doen.

Het bijhouden van mijn persoonlijke financiën kost me tegenwoordig letterlijk nog maar zo’n 10 minuten per maand. Op de eerste zaterdag van de nieuwe maand werk ik mijn financiën van de voorgaande maand bij. Dit werkt erg prettig vind ik zelf.

Ervaringen van anderen

Zoals je hierboven in deze review over Sandra Boon’s boek hebt kunnen lezen ben ik zeer goed tevreden en heb ik mooie resultaten weten te behalen. Natuurlijk ben ik niet de enige die het boek van Ikbenjanmodaal gekocht heeft.

Op het internet heb ik naar ervaringen van anderen met Jan Modaal’s Money Game gezocht. Er zijn nog niet mega veel ervaringen te bespeuren, aangezien het boek slechts 2 maanden uit is.

Via Google Reviews krijgt het boek de Money Game 5 van de 5 sterren. Hieronder lees je enkele ervaringen van lezers:

ervaring geert money game

Geert zijn ervaring met het boek Money Game
money game recensie
Met deze reviews ben ik het volkomen eens. Ik kan me volledig vinden in wat Geert en Sonja zeggen.

Wil je meer ervaringen van andere mensen lezen? Via haar website deelt Sandra nog enkele persoonlijke ervaringen met Jan Modaal’s Money Game.

Wat is de prijs?

De prijs van het boek en spel naar normaal gesproken 74 euro. Echter mag ik tijdelijk het boek en spel aanbieden voor 47 euro.

Voor alleen een boek is dat veel geld. Vooral als je beseft dat het boek maar 136 pagina’s telt. Maar bekijk het niet als puur een boek zijnde. Jan Modaal’s Money Game is een compleet stappenplan om je persoonlijke financieren te organiseren op een leuke en motiverende manier.

Je krijgt bijvoorbeeld een boek met een spel erin verwerkt. Maar ook krijg je video’s en handige downloads in de digitale omgeving. In feite is het een compleet pakket.

En bekijk het eens vanuit de kant wat het je op kan leveren. Zoals je hierboven hebt kunnen leveren bespaarde ik na het volgen van het stappenplan 168 euro per maand op mijn uitgaven. Hiermee heb ik binnen één maand de prijs van de Money Game ruim 3x terugverdient.

Op haar website maakt Sandra nog een leuke vergelijking over de prijs, bekijk hem hieronder:

prijs money game

Conclusie: De Money Game van Sandra Boon kopen?

Zoals je in deze Jan Modaal’s Money Game review hebt kunnen lezen ben ik zeer goed te spreken over het boek en spel van Sandra Boon. Wat mij erg aanspreekt is de verfrissende manier om je persoonlijke financiën te verbeteren. En de manier van uitleggen; dat de theorie direct gekoppeld wordt aan de praktijk.

Dit heeft mij erg mooie resultaten opgeleverd. Alleen al in de eerste maand heb ik 168 euro per maand weten te besparen. En ik weet dat dit alleen nog maar meer gaat worden als andere abonnementen gaan aflopen. Een grote besparing ga ik nog maken als ik mijn hypotheekrente opnieuw kan aanpassen.

Alles hierover leer je in het boek en het spel.

Wil jij voorgoed afscheid nemen van je geldzorgen? En je persoonlijke financien op een leuke en motiverende manier beheren? Dan raad ik je Jan Modaal’s Money Game van Sandra Boon van harte aan.

Bekijk het boek hier

Over de schrijver
Ik help mensen met het kopen van de juiste producten op het internet. Op Review Huis.nl laat ik je zien welke producten je geld waard zijn én welke producten niet. In mijn reviews ben ik eerlijk over de kwaliteit van een product.
Reactie plaatsen